Kuda za vikend? Srbija

Srbija je zemlja koja nema more, ali zato ima predivne planine, prirodne rezervate, ostatatke najstarijih kultura, brojne lekovite banje....ovo su samo neka mesta koje treba posetiti u Srbiji, o ovome mislim da treba da pisem u nekoliko postova, tako da ce ovo kao neki serijal izlaziti pre vikenda, na svakih par nedelja.Smatram da treba da cenimo lepote naše zemlje, a zašto i ne uživati u onome što nam ona pruža za uglavnom mali novac, a i pri tome sigurno ćete pronaći nešto što je blizu vas.

1.Sremski Karlovci- nalaze se na 15 km od Novog Sada, na desnoj obali Dunava i leže na području Fruške Gore.Trg Branka Radičevića je centar Sremskih Karlovaca.Možete posetiti brojne crkvi, a jedno od najpoznatijih obeležja ovog mesta jeste Karlovačka gimnazija.Karlovci su poznati i po vinogradarstvu.Omiljeno izletište je Stražilovo gde se nalazi spomenik Branku Radičeviću.U Karlovcima se održavaju i manifestacije.


2.Djerdapska klisura- najveća i najduža klisura u Evropi.Sastoji se iz više klisura.Bogata je antropogenim motivima, a najpoznatiji je svakako Lepenski vir, kao i Dijana, ostaci Trajanovog mosta, Trajanov put....

3.Vinča- lokalitet Belo breg(Belo brdo)- nalazi se na oko 14 kilometara od Beograda, a prostor današnjeg lokaliteta je naseljen pre oko 5000 g.p.g.n.e.Periodu vinčanske kulture pripada takodje i arheološki lokalitet Gomolava, blizu Rume.


4.Resavska pećina- je prva uredjena pećina za turističku posetu u Srbiji.Koralni nakit je najveća vrednost ove pećine.

5.Belocrkvanska jezera- grupa od 7 veštačkih jezera.Nalaze u blizini Bele Crkve.Nažalost, koristi se samo jedno, dok je ostalih 6 neiskorišćeno.
-Sve fotografije su preuzete

8 коментара:

  1. Iako sam rođena, i živim u Srbiji, nisam još uvek posetila ni jedno mesto sa liste, mada za par dana idem na Đerdap. Za Sremske Karlovce pouzdano znam da su jako lepo mesto, čak se i organizuju ekskurzije tamo u srednjim školama (u mom gradu, ne znam da ostale). Osim ovoga sa liste, dodala bih Zlatibor, koji posećujem svake zime, i koji, iako je delimično urbanizovan, ima nerealno lepe predele, mogućnost za ekstra fotografijama pored jezerceta, miris pršute blizu onog dela gde je pijaca i neke radnje... Takođe, ima i Tornik, ski - centar u blizini. Žičara, fenomenalan pogled... Jedna od naših lepših pećina je i Stopića pećina. Osvetljenja nekim fenjerima u boji, ima vodopade i bazenčiće, mada je malim delom otvorena za narod.
    Sve u svemu, jako interesantan post. ❤️

    Novi post: The girl named Ana ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zelim ti da ih posetis u sto brzem roku :D
      Hvala na predlozima, imaci ih u vidu u nekom od sledecih postova♥
      U pravu si u potpunosti za pecinu, zaista je vredna paznje♥

      Избриши
  2. Jako lijep post,ja ne zivim u Srbiji i voljela bih da posjetim ova mjesta.

    Omiljeni filmovi: PajaMala.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Jako divan post, nisam iz Srbije, no čini mi se jako divno tu :)

    https://fairylightsandglam.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com