Kuda za vikend?- Srbija

I konačno novi post vezan za Srbiju.Iskreno najdraže mi je da pišem ovakve postove, koliko god svet bio predivan, opet mi je jako krivo, što nedovoljno pažnje posvećujemo našoj zemlji i njenim vrednostima.Možda je neko mesto na par kilometara od nas, a nismo bili svesni  njegovih kvaliteta i lepota.Moj prethodni post, na ovu temu pogledajte OVDE

1.Rezervat prirode- Uvac- što se tiče ovoga, mislim da bih trebala da napravim poseban post, ali sada ćemo kratko spomenuti.Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaške- raške visije.Ovde se nalazi preko 20 vrsta riba, preko 170 vrsta ptica i preko 200 biljnih vrsta.Tu se takodje nalazi i jedna od najvećih gnezdećih kolonija beloglavog supa na Balkanu.
Izvor:Pinterest
 
Izvor:Pinterest

2.Vlasinsko jezero- nalazi se na teritoriji opštine Surdulica, izmedju planina Plana, Vardenik i Čemrnik, na nadmorskoj visini oko 1200 m.Ovo jezero je napravljeno je na mestu gde se ranije nalazilo čuveno Vlasinsko blato.
Izvor:Pinterest

3.Krupajsko vrelo- se nalazi u istočnoj Srbiji, u podnožju planine  Beljanice, sa desne strane Krupajske reke.Ovo vrelo, spoada u grupu kraških vrela, a temperatura je izmedju 9 i 11 stepeni celziijusovih.Providnost je do 6 metara.Ja smatram da je najbolje ići u letnjem periodu, jer tada priroda pokaže sve svoje čari.
Izvor: Pinterest
 
Izvor: Pinterest
Izvor: Pinterest

4.Arheološko nalazište Lepenski Vir-se nalazi se na desnoj obali Dunava, u Đerdapskoj klisuri, na niskoj dunavskoj terasi. Lepenski Vir je jedna od najznačajnijih kultura, kako u Srbiji, tako i u svetu.Tokom iskopavanja ovde je pronadjeno 7 naselja i 136 objekata.
Izvor:Pinterest

 Izvor:Pinterest

Izvor:Pinterest

5.Srebrno jezero- je veštačko jezero na desnoj obali Dunava, nalazi se na 2 kilometra od Velikog Gradišta, u istočnoj Srbiji.

2 коментара:

  1. Mnogo volim svoju zemlju i smatram da itekako ima puno toga vrednog za videti, tako da mi je jako drago što si i ovaj post posvetila upravo Srbiji. Najviše sam oduševljena Krupajskim vrelom, ujednom i jedinim mestom sa liste za koje nisam znala, a koje je pritom udaljeno 140km od Niša (mog grada), što nije previše, i koje bih baš volela da posetim. Hvala puno na ovako divnom postu. ❤️

    Novi post: The girl named Ana ❤️

    ОдговориИзбриши
  2. Inace zivim u Crnoj Gori.U Srbiji jos uvijek nisam bila,ali kad budem,znacu gdje da idem,zahvaljujuci tvom postu.Destinacije su predivne,a najvise mi se dopada Krupajsko vrelo. :)

    sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post je na blogu<3

    ОдговориИзбриши

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com